16. listopadu 2011
Logistika potravin patří mezi velmi náročné oblasti logistiky. Citlivé a často snadno zkazitelné zboží vyžaduje dopravu a skladování v teplotních režimech podle různých druhů potravin a poskytovatel logistických služeb se musí umět vypořádat s řadou dalších problémů. O tom, jak si s nimi dokáže poradit česká dceřiná společnost německého logistického a dopravního koncernu Dachser, jsme hovořili s obchodním a marketingovým ředitelem Dachser Czech Republic Ing. Janem Polterem.
„Zaujímá logistika potravin v činnosti Dachseru významné místo?“
„Dachser je jedním z největších hráčů na trhu logistiky potravin v Evropě. Food Logistics je naší třetí divizí, patnáct procent obratu společnosti pochází právě z potravinové logistiky. Vytvořili jsme proto pro logistiku potravin samostatnou divizi a také jsme pro tyto služby zavedli zvláštní systém přepravy a skladování, oddělený od industriální logistiky. Potravinová logistika má u nás také vlastní management kvality, vlastní produkci, obchodní oddělení a řízení na nejvyšší úrovni. Z toho je zřejmé, jak velký význam logistice potravin v Dachseru přisuzujeme.“
„Jakým způsobem logistiku potravin zajišťujete?“
„Základem je již zmíněný oddělený zásobovací řetězec, který nám umožňuje udržovat v celé přepravní síti stálou teplotu v rozmezí 2 až 7 °C. Rovněž management kvality musí disponovat všemi potřebnými certifikacemi. Pro logistické operace s potravinami využíváme odlišné techniky než pro běžnou logistiku – museli jsme například vybudovat speciální chlazené sklady, pořídit vozidla s chlazením nákladového prostoru – návěsy i menší automobily pro rozvoz.“
„Využíváte pro potravinovou logistiku také celofiremní systémy, nebo je tato oblast zcela oddělena od ostatních činností?“
„Společný pro divize potravinové i industriální logistiky je informační systém, který je ovšem v případě logistiky potravin doplněn o sledování teplot. Stejné jsou také nadstavby informačního systému, jako například e-Logistics či Active Report.
Zajímavou možnost představuje synergie mezi oběma divizemi při využití řetězce chlazeného a suchého zboží pro industriální zásilky. Některé pobočky v Německu, ale i v Česku poskytují servis v obou segmentech. V České republice máme Food Logistics zatím v Kladně, odkud nabízíme jak národní distribuci a skladování, tak i spojení s celou Evropou a rovněž speciální servis, jako je distribuce pro KFC v suchém i mraženém teplotním režimu. Příští rok se potravinová logistika Dachseru v České republice rozšíří o pobočku v Brně.“
„Co je pro logistiku potravin zejména specifické?“
„Rozhodně teplotní režimy, dále nutnost sledování šarží a vysledovatelnost jednotlivých položek. Nesmírně důležité jsou v této oblasti také všechny hygienické i veterinární normy. Z čistě logistického pohledu je určitě zajímavý tzv. bundling, koncentrace zásilek na obou stranách – jak při vyzvednutí, tak při doručení. Zásilky jsou větší, stop faktor je také výrazně vyšší. Zajištění logistického zásobování obchodních řetězců znamená nutnost intenzivního využívání kamionové dopravy.
Obchodní řetězce vyžadují pro zásobování dodržování přesných závozových oken, doručování s dodacím listem a depaletizaci sendvičových palet. Časté jsou samozřejmě také doobjednávky třeba zboží s krátkou exspirační dobou. Dachser se potravinářské logistice věnuje již několik desetiletí, a přestože to jsou požadavky náročné, staly se pro nás samozřejmostí.“
Pavel Toman