Kakaové boby

Logistika kakaových bobů prochází významnými změnami

Hamburk je nejvýznamnějším evropským přístavem pro překlad a skladování kakaových bobů. Loni v něm bylo vyloženo 213 tisíc tun bobů, které pak byly distribuovány odběratelům v potravinářském průmyslu, především výrobcům čokolády a cukrovinek.

Charakter dodavatelských řetězců v obchodu s kakaem prošel v posledních několika letech výraznou proměnou. Ty tam jsou například doby, kdy Hamburk najížděly pouze konvenční lodě naložené žoky kakaových bobů. V současnosti je již více než 80 procent zásilek kakaa přepravováno v kontejnerech.

Rozhodujících změn doznalo i skladování kakaa. I když náklady na uskladnění této komodity jsou v Hamburku relativně nízké, obchodníci s kakaovými boby se snaží délku skladovací doby stále minimalizovat. Kakaové boby tak dnes již jen výjimečně ve skladech stráví více než tři měsíce, ačkoli bez újmy na kvalitě mohou být v kvalitním skladu uloženy až dvacet let. Relativní novinku představují také dodávky kakaa v systému „just-in-time“.

Kakaové boby, z nichž se vyrábí čokoláda, pocházejí zejména ze západní Afriky. Většina zásilek procházejících přístavem Hamburk zůstává v Německu; směřují především do Berlína a Kasselu.

Zvláštní komodita

Obchodníci s kakaem obvykle s konečnými příjemci uzavírají dohody o vykládce a skladování bobů ještě před přistáním lodí v přístavu. Firmy, které se v Hamburku specializují na skladování kakaových bobů, organizují i dopravu, a to buď vlastními vozidly nebo na přání zákazníků prostřednictvím najatých dopravců.

Manipulace s kakaovými boby je závislá na počasí, protože jsou velmi citlivé na vlhkost. Kvůli vysoké vlhkosti uvnitř kontejnerů je nutné je co nejdříve vyložit do vhodného skladu. Jen v případě, že začne pršet, musí být vykládka bobů přerušena. Později se boby loží jako hromadná komodita na železniční vozy nebo silniční návěsy. Ještě předtím procházejí čistěním v automatizovaných zařízeních. Třicet procent bobů je v přístavu náhodně kontrolováno; kvalita některých vzorků se testuje i v laboratořích.

Odborník na kakao

Firma Wilh. Meyer u. Cons. se v přístavu Hamburk specializuje na skladování kakaových bobů již 160 let. Podle expertů firmy, která je od roku 1996 součástí skupiny Gerd Buss Group, hrají i v logistice kakaa rozhodující roli čas a náklady. Boby jsou proto ze zámoří dopravovány bez překladu a v dobře větraných lodích.

Za stejně důležitou považuje firma Meyer i kvalitu produktu, kterou se snaží zajistit v rámci celého řetězce. V Abidjanu na Pobřeží slonoviny zřídila filiálku, v níž sleduje kvalitu kakaových bobů již na plantážích a v přechodných skladech. Kontroluje také vlhkost ve skladech exportérů a dohlíží na nakládku do námořních kontejnerů. A

spinner